Vervuiling van de Dommel door lozingen in België.

In ons bulletin van december 2023 hebben we er al een artikel aan gewijd (blz 9 tot en met 11). Je vindt dit bulletin op deze website: voor een download van het bulletin klik je hier.

De oorzaak ligt bij de zinkfabriek van Nyrstar in Pelt, net over de Belgische grens. Die loost duizenden kilo’s chloriden en sulfaten per dag. De lozingen vinden plaats in de Eindergatloop, die loopt ten zuiden van het kanaal Bocholt- Herentals. Die loop stroomt bij de bebouwde kom van Pelt in de Dommel.

De fabriek heeft een vergunning om tot 300 m3, oftewel 300.000 liter afvalwater per uur te mogen lozen. Daar mag dan 14.000 kilo chloride en 8300 kilo sulfaat per dag in zitten.

Is dat goed voor de Dommel? Nee, natuurlijk niet. Waterschap De Dommel rapporteerde in september. In dat rapport krijgt de bovenstroomse Dommel voor alle categorieën flora en fauna het predicaat ‘matig’. Voor vissen, zichtbare en onzichtbare kleine diertjes en alle planten.

De grootste Valkenswaardse politieke partij, Helder en Gedreven, heeft hierover onder andere een brief geschreven naar de koning om het balletje aan het rollen te krijgen. Met als gevolg dat het KRO-NCRV-programma Pointer aandacht aan deze zaak is gaan besteden op NPO Radio 1. Dat programma is op zaterdag 10 februari uitgezonden. Door hier te klikken kunt u het naluisteren.